Polícia na hranici s Ukrajinou zadržala 16 cudzincov,prevažne Somálcov

24.09.2012 Sobrance

Sobrance 24. septembra (TASR) - Príslušníci hraničnej polície zadržali v uplynulých troch dňoch na slovensko-ukrajinskom pohraničí 16 cudzincov. Väčšina z nich pochádzala zo Somálska.

Ako informovala hovorkyňa sobranského Riaditeľstva hraničnej polície (RHP) Agnesa Kopernická, k zadržaniu prvého cudzinca pôvodom z Gruzínska, došlo v piatok 21. septembra o 15.30 h v katastri obce Záhor, okres Sobrance. Spomínaná osoba následne prejavila záujem požiadať o azyl na Slovensku. V tejto súvislosti ju muži zákona previezli do Záchytného tábora v Humennom, kde sa podrobí azylovej procedúre.

Ďalšieho muža, tentoraz z Moldavska, zadržali policajti v sobotu (22.9.) o 15.05 h pri autobusovej zastávke v obci Beňatina, okres Sobrance. "Pri kontrole cestovného dokladu Rumunska, ktorý predložil, sa zistilo, že ide o pozmenený cestovný doklad. Poverený príslušník vzniesol cudzincovi obvinenie pre spáchanie prečinu falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, úradnej pečate, úradnej uzávery, úradného znaku a úradnej značky," priblížila Kopernická s tým, že cieľom jeho cesty bolo Taliansko, kde má príbuzných. Moldavec bude do ďalšieho rozhodnutia polície umiestnený v priestoroch Oddelenia hraničnej kontroly Policajného zboru (OHK PZ) Podhoroď.

Kopernická ďalej uviedla, že ďalších, konkrétne dvoch Moldavcov, zadržala polícia v ten istý deň aj v obci Koromľa, okres Sobrance. V súčasnosti sa nachádzajú na OHK PZ Petrovce.

Najväčší počet cudzincov sa podarilo zadržať polícii počas uplynulých dní v nedeľu (23.9.) popoludní v katastri obce Nová Sedlica, okres Snina. Išlo o 12 Somálcov, konkrétne štyri ženy a ôsmich mužov bez cestovných dokladov.

"Dvoch zo skupiny ošetrili privolaní pracovníci rýchlej zdravotníckej pomoci. Cudzinci prekročili štátnu hranicu neoprávnene mimo hraničný priechod a zdržiavali sa na území SR neoprávnene. Do ďalšieho rozhodnutia sú umiestnení na OHK PZ Zboj," uzavrela hovorkyňa RHP.
 

Vyberte región